Αξίζει να δείτε

Τη Δούπιανη

Τη Δούπιανη, όπου υπάρχει το βυζαντινό εκκλησάκι της Ζωοδόχου πηγής. Η πρώτη μοναστική κοινότητα με στοιχειώδη οργάνωση ήταν η Σκήτη της Δούπιανης ή των Σταγών που ιδρύθηκε από το μοναχό Νείλο. Με κέντρο λατρείας το Ναό της Θεοτόκου, αποτελούσε το “Κυριακό” της Σκήτης. Ο Ναός βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά.

Οι Μοναχοί που την υπόλοιπη εβδομάδα ζούσαν απομονωμένοι στους γύρω βράχους και προσεύχονταν και αγρυπνούσαν, ολομόναχοι, άρχισαν κάθε Κυριακή να συγκεντρώνονται για να τελέσουν τη Λειτουργία και τη λατρεία τους στο Θεό, στο ναό της Δούπιανης. Το μόνο κτίσμα που σώζεται στις μέρες μας είναι ο Ναός της. Υπήρξε όμως το πρώτο έναυσμα για την άνθιση του μοναχισμού  στα Μετέωρα.

Την περιοχή του Μπάντοβα

Την περιοχή του Μπάντοβα όπoυ υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αντωνίου, και το εκκλησάκι της Παναγίας. Τον 15ο αι., ιδρύθηκε πιθανότατα ο ναός του Αγ. Νικολάου Μπάντοβα ή Κοφινά λαξευμένος μέσα στο σπήλαιο του βράχου και στη χαράδρα που χωρίζει το Καστράκι από την Καλαμπάκα. Ο ναός αυτός που δέχτηκε πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις, ήταν πιθανότατα ασκηταριό. Στην ίδια χαράδρα βρίσκονται ο Ι. Ν. Αγ. Αντώνίου και η Ι. Μ. Αγ. Γρηγορίου.

Τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου

Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος χτίστηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική που απολήγει σε τρεις κόγχες ανατολικά. Το κεντρικό κλίτος είναι υπερυψωμένο. Τα κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με εναλλαγή πεσσών και κιόνων, ενώ ο εσωνάρθηκας επικοινωνεί με το κεντρικό κλίτος μέσω τριβήλου ανοίγματος. Ο εξωνάρθηκας είναι μεταγενέστερος.

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Σπήλαιο Θεόπετρας